Jyrki Kasanen listasi paperille täydellisen uistimen ominaisuudet ja johtaa nyt yhtä kalastusalan menestyvimmistä kasvuyrityksistä

 

Norolan Artisanluresin perustaja Jyrki Kasanen luottaa asiakaslähtöisyyteen ja tietää, ettei yksi ihminen voi olla kaikessa hyvä. Tukea yrittämiseen saa monelta eri taholta, kunhan uskaltaa itse kysyä, Kasanen sanoo.

 

Kasaselle tuotekehityksessä on tärkeää innovatiivisuus. Jokaisessa tuotteessa täytyy olla jokin ominaisuus, joka tekee siitä erikoisen. Norolan hyödyntää sellaisia korunvalmistustekniikoita, joita ei ole aiemmin käytetty uistinten valmistuksessa. ”Kalastajat näitä ostavat, eivät ne kalat. Sen pitää olla ihmiselle kauniin näköinen.”

 

Kalastus, kaupanteko ja käsityöläisyys. Näitä kolmea intohimoa Jyrki Kasanen päätti seurata, kun hän muutama vuosi sitten luopui esihenkilöasemastaan huonekaluliikkeessä ja siirtyi kokopäiväiseksi yrittäjäksi. Syntyi Norolan Artisanlures, joka valmistaa ja myy uistimia ja muita kalastustarvikkeita.

Norolan toimi ensin Kasasen kotiverstaassa, mutta alusta asti osakeyhtiönä. Asetelma kuvaa hyvin Kasasen tulevaisuuden visiota: Norolanista on määrä kasvaa kansainvälisesti merkittävä uistinvalmistaja, mutta laadusta ja kotimaisesta tuotantoketjusta ei tingitä.

”Vaikka meillä on kaupallisuus vahvasti läsnä, niin emme me mene eurot edellä. Teemme sellaisia asioita, joita tahdomme itse olla ja edustaa. Saisihan näitä tehtyä paljon edullisemmin ja tehokkaammin, mutta me haluamme pitää tuotannon omissa käsissämme.”

Alku näyttääkin lupaavalta: kahdessa vuodessa Norolan on kasvanut yhdeksi kalastusalan merkittävimmistä start up -yrityksistä, ja Kasanen on saanut rinnalleen sekä yrityskumppanin että kaksi työntekijää. Verstas on siirtynyt omiin toimitiloihinsa Mikkelin keskustaan, ja kaupan on neljää eri uistintyyppiä, pilkkejä sekä oheistuotteita.

Huumorintajua ja herkkäuintisuutta

Menestyksen avaimiin lukeutuu ainakin Norolanin ensimmäinen myyntiartikkeli, Light Spoon, jota Kasanen kehitti vuosien ajan ennen yrityksensä syntyä. Kaksi kuukautta Norolanin perustamisen jälkeen Erä-lehti valitsi Light Spoonin Vuoden haukivieheeksi, mikä kasvatti Norolanin tunnettuutta – ja Light Spoonin myyntiä – eksponentiaalisesti.

”Listasin paperille asiat, joita haluan uistimen olevan. Sen pitää olla painava heitettäessä, jotta se lentää pitkälle, mutta kuitenkin pinta- ja herkkäuintinen veden alla.”

Toinen Norolanin hittituotteista osoittaa, että myös huumorintajusta on hyötyä yrittäjälle. Asiakkaan kuvalla varustetut uistimet olivat alun perin vitsi, jonka Kasanen kehitti ystäviään varten ja jonka kaupallistamisella hän pelkäsi pilaavansa koko tuotteen maineen. Tänä päivänä kuvallisten uistinten myynti muodostaa kolmasosan yrityksen liikevaihdosta ja kerää verkkokaupassa huippuarvosteluja.

Kenties eniten Norolanin menestystä selittää Kasasen kyky sanoittaa omat vahvuutensa ja heikkoutensa. Yrityksen kasvaessa hän kouluttautuu, pyytää apua haastavissa tilanteissa sekä ympäröi itsensä muilla osaavilla ihmisillä. Arjessa on ollut apua muun muassa alkuvaiheessa hankitusta yrittäjän perustutkinnosta, Mikkelin uusyrityskeskuksen tarjoamasta tuesta sekä yrityskumppanista, jonka vahvuuksiin lukeutuvat digitaidot. Kaverit ja yhteistyökumppanit puolestaan auttavat tuotteiden testaamisessa, ja palautetta saa ottamalla yhteyttä asiakkaisiin.

”Ymmärrän oman rajoitteisuuteni. En tiedä kaikkea enkä ole hyvä kaikessa,” yrittäjä toteaa.

 

”Ei ole varmaan kuin kuukausi tai kaksi, kun laitoin Mikkelin uusyrityskeskukselle viestiä ja
kysyin jotain kansainvälisyyteen liittyvää,” Kasanen kertoo. Hän on iloinen, että neuvoja saavat
kokeneemmatkin yrittäjät.

 

Yritystoimintaa ohjaavat arvot

Viimeisimpänä Norolanin tiimi osallistui KasvuOpen-ohjelmaan, jossa joukko lupaavia kasvuyrityksiä saa monialaista sparrausapua yrityksensä kehittämiseen. Ohjelmasta uistinvalmistaja on saanut apua muun muassa brändityöhön, jonka lopputulosta Kasanen esittelee ylpeänä.

”Aluksi tuli sellainen fiilis, että eihän meillä ole brändiä ollenkaan. Emme olleet ymmärtäneet, että visiostamme, arvoistamme ja missiostamme on viestittävä myös asiakkaille. Sparraajat haastoivat meidät pohtimaan, mitä Norolan todella on, ja nyt se tiivistyy arvoihimme.”

Ensimmäinen Norolanin arvoista on asiakaslähtöisyys.

”Mietimme, millaisia tuotteita haluaisimme asiakkaana saada, ja olemme aina asiakkaan puolella. On ollut hienoa huomata, että jonkin mentyä pieleen olemme onnistuneet hoitamaan asian siten, että lopulta samaiset asiakkaat ovatkin olleet niitä kaikista tyytyväisimpiä.”

Muita Norolanin arvoja ovat ainutlaatuisuus, yhteistyö ja vastuullisuus, ja niiden ohjaamina yritys suuntaa kohti maailmanmarkkinoita. Parhaillaan käynnissä on pääomasijoituskierros, jonka tavoitteena on hankkia pääoman lisäksi uusia osaajia tiimiin.

”Me emme halua olla vain Mikkelin myydyin, vaan halutaan tietää että millainen kokonaispotentiaali tähän on Suomessa, Euroopassa tai vaikka Yhdysvalloissa. Tavoitteemme ei ole olla uistin- ja kalastustarvikkoiden isoin myyjä, vaan vastuullisesti käsityönä valmistettujen uistinten edelläkävijä. Jos siinä osiossa olisi vaikka markkinaykkönen tai yksi globaalisti isoimmista pelureista, niin se se ultimaattinen tavoitteemme varmaan olisi.”

Vieraile Norolan Artisanlutes Oy:n nettisivuilla.

Kuvat ja teksti: Lotta Tuominen