Kesäyrittäjyystarinat 2023

Tässä palkitut kesäyrittäjätarinat 2023:

Veeti Keränen, 16 v., Ristiinan SUP-vuokraamo

Kuva: Mikko Niskanen, Länsi-Savo

Oli luminen alkukevät 2023 ja ihan normaali tiistai koulupäivä. Klo. 10:45 alkaa oppilaanohjaustunti jossa vieraana on joku 4H, joka on tullut esittelemään heidän toimintaa. En ollut koskaan aikaisemmin ajatellut yrittäjyyttä, mutta sitten kaikki muuttui. Tunnilla kerrottiin mitä yrittämiseen vaaditaan ja kuinka se onnistuu 4H:n kautta. Tässä hetkessä minun pääni yläpuolella syttyi kirkas lamppu, ja yritysideani oli valmis. Ristiinan SUP-vuokraamo.

Kuinka kaikki syntyi? Noh, me alettiin viemää asiaa eteenpäin ja käytiin 4H-yhdistyksen kanssa pitkät ja tuskaiset neuvottelut. (oikeesti oli vain yksi käynti heidän luona ja se oli siinä) Pistettiin yritys pystyyn ja alettiin levittämään sanaa kaikissa mahdollisissa someissa mitä vaan löytyy. Seuraajia alkoi heti tulemaan, joka oli merkki sup-lautojen suosiosta. Ja tässä hetkessä saimme jo ensimmäisen varauksen!

Nyt on yritys pystyssä ja pitäisi laudat tietenkin hankkia. Miten se onnistui? Jälleen kerran 4H auttoi tässäkin. He vinkkasivat tämmöisestä paikallisesta yritysten rahoittajasta, veej’jakajasta. Otimme yhteyttä ja saimme heiltä tämän 500 euron rahoituksen vaivattomasti. Heidän kautta onnistui kaikki mainiosti. No nyt on rahoitus saatu ja pistetty vähän omasta lompakostakin rahaa lautoihin. Yhteensä lautoja meillä on 4, sekä kelluntaliivejä 6. Lisäksi yksi varaosa istuin löytyy, jonka voi kiinnittää lautaan ja suppailla istualteen.

Miten kesä meni? Sanotaanko näin että olisi paremminkin voinut mennä. Alkukesä oli todella hyvää. Saimme yhteistyökumppaniksi toisen paikallisen yrityksen Uhkua:n, lehtijutut Ristiinalaiseen sekä Länsi-Savoon. Lautoja vuokrattiin kesän ensimmäisillä viikoilla paljon, ja jopa yhtenä päivänä kaikki laudat olivat vuokrattu! Ja ainiin saatiinhan me Sarvisclub mukaan myös. Loppukesä on ollut hiljaisempaa kylmien vesien ja vähän huonohkojen kelien takia. Heinäkuun aikana olimme muuten Ristiinan markkinoilla ja Pertunmaan yrittäjyys tapahtumassa. Sanaa ja nimeä ollaan saatu ihan hyvin siis levitettyä.

Mitä nyt kuuluu? Tällä hetkellä on merkonomin opinnot aloitettu ja sieltä koitetaan saada kehitysideoita ensi vuodelle. Ensimmäiseksi kesäksi mielestäni Ristiinan SUP-vuokraamolla meni hyvin. Ensi vuonna palataan jälleen viisaampana ja uudistuneena! Halu kehittää ja menestyä on niin iso kun pystyy olemaan. To be continued…

Paavo Mäkelä, 19 v.

Kuva: Vesa Vuorela, Länsi-Savo

Olen Paavo Mäkelä ja olen toiminut yrittäjänä keväästä lähtien. Yrittäjänä olen ahkera, innostuva sekä tavoitteellinen. Idea yrityksen perustamiseen lähti siitä, kun autoin naapureita sekä muita tuttuja erilaisissa kiinteistönhoidollisissa asioissa, kuten lumitöissä ja puuhommissa. Ensimmäisenä yrityksen perustamisesta idean sai äitini, joka houkutteli minua sen perustamisessa. Aluksi en asiasta kiinnostunut, kun ajattelin, että töiden teko onnistuu ilman sitäkin. Ku sain tietää, että uusyrityskeskuksen kautta on saatavana kattavaa apua yrityksen perustamisessa, aloin lopulta kiinnostua asiasta itsekin. Pienen asiaan perehtymisen jälkeen päädyin siihen, että yrityksen perustaminen kannattaa ja siitä hyötyy sekä asiakkaat että itse yrittäjäkin.

Yrityksen perustaminen oli helppoa, kun liikeidea oli käytännössä katsoen valmiina. Kiinteistönhuolto valikoitui toimialaksi, koska se kuvasi parhaiten jo aikaisemmin tekemiäni hommia, eli niitä mitä osaan tehdä. Kaiken avun, mitä yritystä perustaessa tarvitsi, sai uusyrityskeskuksen kautta. Avun saamisen myötä yritys olikin käytännössä katsoen pystyssä yhdessä hujauksessa ja töiden tekeminen oli valmiina alkamaan. Ensimmäinen asiakas löytyikin naapurista, jossa tein kahdesta kaadetusta puusta halkoja.

Asiakkaiden etsintä ei ole ollut kovinkaan vaikeaa, koska valtaosa heistä koostui aluksi tutuista joille olin aikaisemmin tehnytkin paljon hommia. Täydellinen mahdollisuus mainonnalle tulikin, kun Länsi Savo lehdestä otettiin yhteyttä ja kysyttiin että voisivatko he tehdä jutun minusta yrittäjänä. Lehdessä olleen jutun myötä sainkin yhteydenottoja ja kysymyksiä erilaisista kiinteistönhuollollisissa hommissa. (https://www.lansi-savo.fi/paikalliset/6045377).

Kesä yrittäjänä on mennyt nopeasti ja mukavasti. Töitä on riittänyt tehtäväksi ja ne ovat olleet mielenkiintoisia sekä erilaisia. Jokaisessa kesän työkohteessa on ollut erilaisia haasteita, mutta oikeanlaisella asenteella niistä on selvinnyt hyvin. Olen tehnyt kesän töitä yritykselläni sivutoimena toisen työn ohella, eikä se ole mielestäni tuntunut liian raskaalta. Haasteita on toki matkalla myös ollut esimerkiksi tietoteknisissä asioissa, koska osa jutuista ovat olleet minulle täysin tuntemattomalla osa-alueella, sekä yhden asiakkaan kanssa vaikeutena oli laskun maksaminen, mikä tuotti hieman harmaita hiuksia. Kaikista asioista niin hyvässä, kuin pahassakin on mahdollisuus selvitä. Voinkin siis suositella yrittäjyyttä kaikille ja toivoisin, että nuoret lähtisivät avoimmesti yrittämään tietä yrittäjänä!

 

Annika Haverinen, 23 v. Trimmaamo Koiruus (Tmi Annika Haverinen)

Alla poimintoja Annikan hienosta kertomuksesta kuvien kanssa:

 

Ensi vuonna taas uusi kilpailu, seuraa ilmoitteluamme!