Anopin kanssa yrittäjäksi

Mäntyharjulainen yrittäjäkaksikko on pyörittänyt Reissukirppistä yhdessä jo 3 kesää. Millaista se sitten on, kun kaksi eri ikäistä naista, miniä ja anoppi, pyörittävät yhteistä yritystä pienellä paikkakunnalla?

65-vuotias Armi Satta ja 32-vuotias Henna Himanen pyörittävät yhteistä yritystä, Reissukirppistä, Mäntyharjun keskustassa.

No miltä se on tuntunut yrittäminen, anopin kanssa?

”Hyvältähän se on tuntunut, Henna hieman naurahtaa. Meillä on tässä Armin kanssa ollut alusta asti omat ja yhteiset kuviot sen suhteen, mitä tehdään ja hyvin on saatu sovitettua tekeminen yhteen.”

Alusta asti oli selvää, että Henna vastaa somesta ja siihen liittyvistä julkaisuista sekä niiden kautta myymisestä sekä esimerkiksi ekologisista pesuaineista. Armi puolestaan hoitaa somistuskoulutuksenkin saaneena enemmän esille laittoa, kuolinpesiä ja ”kaikkea maan ja taivaan väliltä, mitä kirpputorin pitäminen tässä ajassa vaatiikaan!”, Armi lausahtaa.

”Yhdessä sitten mietitään kehittämistä ja uusia aluevaltauksia, kuten nyt tämä supersuosittu viiskyt-viiskyt -myynti. Siinä asiakas tuo myytävät meille ja me hinnoittelemme, laputamme ja laitamme ne paikoilleen, pidämme 1–2 kuukautta myynnissä ja siivotaan pöytää tarpeen mukaan. Voitto laitetaan sitten kulujen jälkeen asiakkaan kanssa puoliksi, josta se toimintamalli on nimensä saanutkin”, Armi summaa.

Molempien osaamista tarvitaan

”Korona-aikana kävi kyllä monta kertaa mielessä, että näinköhän tämä loppuu koko firma, mutta siinä vaiheessa Hennakin tästä onneksi kiinnostui. Nyt näyttää toisenlaiselta, vaikka ihmisillä onkin nyt sitten pian ehkä aiempaa vähemmän rahaa käytettävissään”, Armi miettii ja lisää sitten, että ”toisaalta nykypäivänä ihmiset ovat valveutuneempiakin ja arvostavat myös sitä, ettei kaikkea tarvitse hankkia uutena”.

Armin osaaminen tuleekin Reissukirppiksellä kierrellessä hyvin esille. Esille laitto on kaunista ja joka nurkan takaa löytyy jotain uutta hämmästeltävää, kuten vaikkapa tonttupolku, jossa on aina joulu. Kippiksellä on myös uusia tuotteita paikallisilta pienyrittäjiltä – ja vähän kauempaakin.

”No tämä on tällainen erikoinen ja yllättävä tämä meidän kirpputorimme, jossa on kaikenlaista vanhaa, mutta silti vielä käyttökelpoista ja aina jotain aivan uuttakin, kuten tämä meidän kädentaitajien puoli, jossa on kaikenlaista käsin tehtyä ihanaa kotiin ja mökille. Ja sitten on pellavaisia ja villaisia vaatteita esimerkiksi myös myynnissä. Eli koko ajan kehitellään uutta ja mietitään, että miten voitaisiin palvella meidän asiakaskuntaamme aina vain paremmin”, Armi lisää.

Yrittäjyys ei aina ole ruusuilla tanssimista

”Uskallustahan se vaatii. Siis yrittäminen. Mutta silti en päivääkään vaihtaisi pois, vaikka ne päivät välillä venyvätkin ja onhan sitä epävarmuuttakin ilmassa. Meidän asiakkaat ovat kuitenkin tosi kivoja ja se kohtaaminen on tässä se iso juttu. Ja vapaus päättää ja valita”, Henna miettii.

”Silläkin oli merkitystä, että sain starttirahaa ja ihan henkilökohtaista apua Mikkelin Seudun Uusyrityskeskukselta. Kävin myös yrittäjyyskurssin, niin ei tarvinnut tyhjästä lähteä”, Henna kertoo.

Suosittelisitteko yrittäjyyttä muille?

”Suosittelisin kyllä. On tässä työtä, mutta on sitten se niin sanottu yrittäjän vapauskin ja itsellehän tässä tekee. Apua kannattaa kyllä pyytää ja käyttää”, Henna summaa ja Armi jatkaa, että ”kivaahan tämä on, vaikka työtä on tosiaan aina paljon enemmän, kuin mitä ehditään tekemään.”

”Meille on kuitenkin muotoutunut omat osaamisalueet ja tykätään vähän erilaisista asioista, mikä toimii tosi hyvin. Mielenkiinto pysyy myös yllä koko ajan, mikään päivä ei ole samanlainen ja osasta asiakkaista on tullut ihan ystäviäkin vuosien varrella.” Armi päättää.

Reissukirppiksestä lisää:
Facebook.com/reissukirppis
Instagram.com/reissukippis

Teksti ja kuvat: Piia Mäkilä