Vihdoin uskalsin ryhtyä yrittäjäksi, yli 15 vuoden kypsyttelyn jälkeen

Mäntyharjun kansalaisopistossa järjestetyn aloittavan yrittäjän valmennuksen ja Mikkelin Seudun Uusyrityskeskuksen neuvontatuen jälkeen syntyi vihdoin uskallus kokeilla omia siipiä yrittäjänä. Nyt tuore yrittäjä kannustaa muitakin toteuttamaan unelmiaan.

Keväällä 2021 käydyltä yrittäjyyskurssilla saatu kannustava palaute ja konkreettinen tuki rohkaisi ajattelemaan, että kyllä sitä yrittäjänäkin selviäisi, Piia Mäkilä kertoo.  

Yrittäjyys innosti, mutta myös pelotti

Kursseja oli käyty ennenkin, mutta uskallusta puuttui ja se ”viimeinen sysäys” oli jäänyt saamatta.

Kesti pitkään miettiä myös, millaisen yrityksen tahdoin perustaa, sillä vaikka tutkintoja oli useampi, ei yrittäjyys ollut ikinä ollut mikään ykkösvaihtoehto. Toimipaikkaakin piti aluksi hiukan miettiä, sillä olin tehnyt erilaisia matkailu- ja palvelualojen töitä Suomen lisäksi Espanjassa, Norjassa, Uudessa-Seelannissa sekä Australiassa. Yksi vaikeimmista päätöksistä oli myös toimialan valinta, sillä halusin pystyä ilmentämään laaja-alaista osaamistani ja työllistää itseni ympäri vuoden, Mäkilä jatkaa.

Yrittäjyyskurssilta apua ja tukea

Mäkilä korostaa ennakoinnin ja liiketoimintasuunnitelman merkitystä, etenkin yrittäjyyden alkutaipaleella.

Keväällä 2021 käymäni yrittäjyyskurssin tarkoituksena oli auttaa juuri elämäntilanteessasi olevia henkilöitä saamaan päätökseen omat yrittäjyyspohdintansa ja tehdä konkreettinen liiketoimintasuunnitelma. Kurssista oli paljon hyötyä myös starttirahan hakemista edeltävänä vaiheena ja sitä piti – kuka muukaan – kuin Mikkelin Uusyrityskeskuksen Heli Tavasti. Lopputulemana oli toden totta se, että minäkin uskalsin vihdoin toiminimiyritykseni perustaa, Mäkilä summaa.

Yrittäjyyttä takana 6 kk

Tuore yrittäjä on tyytyväinen saamaansa tukeen ja ajatustenvaihtoon muiden kanssa, vaikka opittavaa onkin vielä.

Olen ollut todella tyytyväinen, vaikka paljon onkin vielä oppimista. Starttirahapäätöskin tuli nopeasti, kun liiketoimintasuunnitelman oli miettinyt huolella. Ajatusten jakaminen yhdessä muiden kurssilaisten kanssa auttoi etenkin henkisesti ja Mikkelin Uusyrityskeskukselta saatu yksilövalmennus antoi vahvistusta omanlaisen yrityksen perustamisen suhteen. Ilman kurssia tuskin olisin yrittäjä, se täytyy suoraan sanoa, Mäkilä paukauttaa.  

Mäkilä toimii talvisin media- ja viestintätekniikan kouluttajana mm. Mäntyharjun kansalaisopistossa, jossa hän valmentaa yrittäjien lisäksi muitakin kiinnostuneita erilaisten digitaalisten kanavien hallinnassa.

Monialayrittäjä taipuu moneen

Monialayrittäjäksi itseään tituleeraava Mäkilä toimii paitsi media- ja viestintätekniikan kouluttajana, myös yksilö- ja yritysvalmentajana, markkinointisuunnittelijana, sisällöntuottajana, paikallisoppaana sekä Airbnb-majoitusyrittäjänä.

Oli pakko miettiä, mitä tekee etenkin kesäaikaan, eli silloin kun ei ole koulutuksia. Talvisin toimin yksilövalmentajana sekä media- ja viestintätekniikan kouluttajana oman yritykseni lisäksi myös Mäntyharjun kansalaisopistossa. Majoitusalan yritystoimintaa harjoitan ympäri vuoden ja pikkuhiljaa tuotteistan myös luonto-opas-osaamistani, Mäkilä valottaa.

Opaspalveluita ja koulutusta

Kun oli selvillä, että koti pysyy Mäntyharjussa, piti miettiä yrityksen tarjoamaa, sillä Mäkilä halusi olla osan aikaa vuodesta ilman näyttöpäätelaitetta. Siksi oli mietittävä, miten omaa osaamistaan voisi tuotteistaa joustavammin.

Luonnosta saan itse voimaa ja osaamista on paljon silläkin saralla. Lisäksi tykkään olla ihmisten kanssa ja kielitaitoakin löytyy. Siispä päätin, että osan vuodesta aion tuotteistaa paikallistuntemustani Mäntyharjussa ja lähialueilla, Mäkilä kertoo. 

Vuonna 2021 Mäkilä aloitti Mäntyharjun kansalaisopiston ns. Retkeilyluotsi-kouluttajana, sillä Mäntyharjussa on paljon potentiaalia erityisesti luontomatkailun saralla.

Toimin aikoinaan Mäntyharjusta Repoveden kansallispuistoon tehdyn luontomatkailureitistön projektipäällikkönä ja kävin jo vuosia sitten Mäntyharjun kansalaisopistossa toteutetun paikallisopas-koulutuksen. Nyt koulutan muita myös luontoreittien osalta ja siihen liittyen meillä on parhaillaan menossa Mäntyharjussa Retkeilyluotsi-niminen koulutuskokonaisuus, Mäkilä jatkaa. 

Luontoon ja luontoreitteihin pohjaava paikallisopastoiminta tulee lähivuosina olemaan vahvemmin Mäkilän palveluvalikoimissa. Kuvassa Retkeilyluotsilaisia Mäkilän ohjaamalla lumikenkäilyretkellä. 

Majoitusta ympäri vuoden

Majoitusta Mäkilä tarjoaa Huoneistomajoitus Unelman nimellä kulkevassa Airbnb-huoneistossa, joka tulee jatkossa olemaan tiivis osa luonto-opaspalveluita etenkin Suomen rajojen ulkopuolelta tuleville asiakkaille.

Huoneistomajoitus Unelmassa on tilaa pienryhmille ympäri vuoden.

Unelma on isohko 75 neliön huoneisto kotitalomme ylimmässä kerroksessa, jonne mahtuu ympäri vuoden 7 majoittujaa. Vuokraan sitä Airbnb:n kautta, sekä alustan ulkopuolelta etenkin työmatkalaisille. Unelman asiakkaille on tarjolla myös hierontaa, sillä äitini hierontavastaanotto toimii talomme 1. kerroksessa. Tällaisella pienellä paikkakunnalla pitää olla kaikin tavoin luova ja kun tilaa kerran oli, niin miksei sitäkin sitten hyödyntäisi, Mäkilä kertoo.

Yrittäjä löysi itsestään uusiakin puolia

Usein yrittäjän kuulee sanovan löytäneensä itsestään aivan uudenlaisiakin puolia ja niin tuntuu olevan Mäkilänkin yrityksessä laita.

Huomaan, että kouluttaminen ja valmentaminen ovat sitä, mistä todella tykkään. On mahtavaa, kun oma osaaminen resonoi muissa, sillä asiakasymmärrys ja asiakkaalle arvoa tuottava toiminta on keskiössä kaikessa mitä teen. Parhaat onnistumisen kokemukset koen silloin, kun huomaan pystyväni auttamaan muita. Työni vaihtelevuus on myös sen suola, eikä tässä työssä samanlaista päivää ole vielä ainakaan tullut vastaan, Mäkilä summaa. 

Neuvoja muille

Neuvona muille yrittäjille Mäkilä korostaa ennakointikykyä, rohkeutta kuunnella itseään ja tehdä päätöksiä, sekä itsestään huolen pitämisen tärkeyttä.

Luota ja usko intuitioosi, vaikkakaan älä sokeasti. Ennakoi ja kuvittele arkeasi yrittäjänä, niin tulee vähemmän yllätyksiä. Tee realistinen ja riittävän konkreettinen liiketoimintasuunnitelma, mutta uskalla myös muuttaa suuntaa tarvittaessa ja tehdä rohkeitakin päätöksiä. Ole sitten myös itsellesi armollinen ja muista pitää omasta jaksamisesta huolta, Mäkilä tuumaa.

Olen ylpeä, että uskalsin – uskalla sinäkin!

Lisätiedot: https://www.piiamakila.fi/

Teksti ja kuvat: Piia Mäkilä