Rauhallisempi ympäristö eläimille vaikutti päätökseen perustaa oma klinikka

Kähkönen-Valtola työskenteli aiemmin toiminimiyrittäjänä kaupungilla eläinlääkärin virassa, mutta keväällä 2022 vaihtoi toiminimensä osakeyhtiöksi.

Suvi Kähkönen-Valtolaa, Akkavuoren eläinlääkäriyrittäjää, haastatellaan kauniilla pihalla eläinlääkäriklinikkansa vieressä, jonne aurinko lämmittää mukavasti.

Kähkönen-Valtola kertoo, että usein eläinlääkärit työskentelevät toiminimen kautta, kuten hänkin toimi aikaisemmin, joten hänelle oli helppo päätös perustaa oma osakeyhtiö, yrittäjyys oli jo ennestään tuttua. Kähkönen-Valtola arvosti suuresti neuvoja, jotka sai Mikkelin Seudun Uusyrityskeskukselta juuri tiettyihin kysymyksiin, jotka olivat mielessä muuttaessa toiminimeä osakeyhtiöksi.

– Yrittäjänä toimiminen eroaa kunnan virasta jonkin verran. Kunnalla työskennellessä toimitilat ovat yleensä vuokralla, eli kunta tarjoaa työntekijälleen (virkaeläinlääkäri) toimitilat, joista toiminimellä työskentelevä ei maksa vuokraa, kun toimitaan viran puitteissa. Samoin suurimmat hankinnat esimerkiksi röntgen ja ultraääni ovat kunnan omaisuutta. Näissä on kuntakohtaisia eroja, mitä varusteita ja laitteita kunta tarjoaa. Materiaalihankinnat toki kuuluvat toiminimiyrittäjälle, mm. lääkkeet, hoitotarvikkeet, auto, autokulut. Nyt nämä kaikki ovat omalla vastuulla, Kähkönen-Valtola kertoo.

Aikaisemmin Kähkönen-Valtola teki itse kirjanpidon, mutta nykyään kirjanpitäjä hoitaa yrityksen kirjanpidon. Hinnoitteluun voi myös vaikuttaa itse nykyään enemmän. Kähkönen-Valtolan omalla vastaanotolla pystyy tekemään melkein kaikki samat toimenpiteet, mitä aiemmin kaupungin palveluksessa työskennellessä, osin myös vaativampia kirurgisia toimenpiteitä.

– Kähkönen-Valtola toteaa, että pitäisi laajentaa ja lisätä työntekijöitä, jos haluaisi tarjota vielä lisää palveluita, mutta se sitten veisi juuri sen, mitä on suunniteltu, eli rauhallisen ympäristön eläimille. Tärkeintä on eläinten hyvinvointi ja että hoitotilat ovat miellyttävät ja sopivankokoiset eläimille. Rauhallisilla hoitotiloilla pyritään vaikuttamaan siihen, etteivät eläimet stressaantuisi liikaa, Kähkönen-Valtola muistuttaa.

Tärkein syy ryhtyä yrittäjäksi ja perustaa oma klinikka oli se, että työnkuvaan pystyy vaikuttamaan enemmän itse. Päivystystyössä työn rasittavuus on suuri, mutta nyt pystyy itse vaikuttamaan siihen, milloin työmatkoja tulee tai ainakin ennakoimaan niitä paremmin, Kähkönen-Valtola toteaa.

Työssäjaksamisesta huolehtiminen on tärkeää. Tähän voi myös vaikuttaa verkostoitumalla ja keskustelemalla vertaistuen kanssa.

–Eläinlääkärikollegat antavat vertaistukea, vaikka kaikki eivät asukaan samassa kaupungissa, mutta viestiryhmissä voi kysyä neuvoa. Asiakkaat, sekä uudet että vanhat, ovat olleet ystävällisiä, Kähkönen-Valtola kiittelee.

Kähkönen-Valtola antaa vinkkejä muille, jotka miettivät lähteäkö yrittäjäksi: toimeentulo pitää olla alkuun taattu, hyvä liiketoimintasuunnitelma on tehtävä (tähän saat apua Mikkelin Seudun Uusyrityskeskukselta), ja oma osaaminen, yrittäjyyden ydin, on tunnistettava.

Linkki Akkavuoren eläinlääkärin nettisivuille

Kuvat ja teksti: Sini Puhakka