Liiketoimintakaupalla romumetallin kierrättäjiksi

Mikkelin Romumetalli Oy aloitti toimintansa vuonna 2015, kun kaverukset Jere Hytönen ja Hannu Vesanka tekivät liiketoimintakaupan toimintaa aiemmin pyörittäneen yrittäjän kanssa. Mikkelin Romumetalli Oy:n toimintaa on romumetallin ja romuautojen kierrättäminen Mikkelissä. Yritys ottaa myös vastaan puu- ja purkujätettä sekä kierrättää ne oikein asiakkaan puolesta.

– Olimme Jeren kanssa molemmat autokaupassa töissä, kun kuulimme edellisen yrittäjän luopumisaikeista. Kaikki alkoi huumorilla heitetystä ideasta, mutta siitä asiat lähtivät rullaamaan ja puolen vuoden päästä olimme yrittäjiä, Vesanka kertoo.

Hytönen ja Vesanka eivät olleet varsinaisesti suunnitelleet yrittäjyyttä tai yrityksen ostoa. Hytösellä kuitenkin oli entuudestaan yrittäjäkokemusta. Vesangalle taas metalliala oli tuttua sukulaisten kautta. Yritysoston mahdollisuuden tultua eteen, molemmat olivat heti täysillä mukana yritystoiminnan suunnittelussa. Uudet yrittäjät pääsivätkin hyvin yhteisymmärrykseen vanhan yrittäjän kanssa liiketoiminkaupan yksityiskohdista.

Mikkelin Romumetalli Oy on kasvanut kaikilla mittareilla ensimmäisten vuosien aikana. Yritys työllistää tällä hetkellä kahdeksan henkilöä yrittäjät mukaan lukien, ja se on pystynyt tekemään voitollista tulosta koko toimintansa ajan. Yritystä on myös pystytty kehittämään ja laajentamaan. Investointeja on tehty mm. kuljetuskalustoon ja laajennuttu yrityksen maa-aluetta.

– Yrityksen menestyminen on kiinni yrittäjän omasta luonteesta. Meillä on Jeren kanssa ollut halua tehdä tätä työtä ja olemme voineet yhdessä viedä yritystä eteenpäin, Vesanka toteaa.

Mikkelin Romumetalli Oy on ajan hengen mukaisesti ollut kehittämässä ja lisäämässä kierrätystä.  Uutena osa-alueena on rakennusjätteen kierrätys. Yrittäjät haluavatkin koko ajan kehittää jotain yrityksen osa-aluetta. Tarkkoja tavoitteita ei ole laadittu, mutta maltillinen kasvu on se, mitä yrittäjä tavoittelevat.

Yrittäjäuran haastavimpana aikana mieleen on jäänyt yrityksen ensimmäinen vuosi. Silloin metallin maailmanmarkkinahinnat tippuivat ja se aiheutti haasteita uusille yrittäjille. Siitä kuitenkin selvittiin, ja sen jälkeen asiat ovat rullanneet hyvin.

– Meillä on hyvä tiimi ympärillä, johon voi luottaa. Esimerkiksi ammattitaitoinen kirjanpitäjä huolehtii yrityksen taloushallinnosta, ja me voimme yrittäjinä keskittyä yrityksen ydintoiminaan eli siihen, missä olemme parhaimmillamme, Vesanka kertoo.

Hytönen ja Vesanka kävivät yrityksen ostoa suunnitellessaan Mikkelin Seudun Uusyrityskeskuksessa. Siellä yritysneuvojan kanssa käytiin läpi liiketoimintasuunnitelmaa ja etenkin laskelmia.

– Suosittelen kaikkia uusia yrittäjiä käyttämään hyväksi Uusyrityskeskuksen palveluita. Nykyään uusille yrittäjille voi rahoitus koitua usein haasteeksi. Kun luvut ovat kunnossa ja yhdessä mietittyjä, niin rahoituksen saaminenkin helpottuu, Vesanka toteaa.

Yrittäjien mukaan Mikkelin Romumetalli Oy:ssä kaikkea ei ole suunniteltu tarkasti, vaan eteenpäin on menty paljon myös tunteella. Hytösen ja Vesangan mukaan kaikkien yrittäjien tulisi olla valmiita tekemään paljon niin fyysistä työtä kuin myös ajatustyötä yrityksensä eteen. Silloin edellytykset yrittäjänä menestymiseen ovat parhaimmillaan.

– Se, mitä tehdään, tehdään hyvin, Hytönen ja Vesanka toteavat.

Vieraile Mikkelin Romumetalli Oy:n nettisivuilla.

 

Teksti: Anna-Liisa Immonen