Kodinkonehuoltoa ammattitaidolla ja laadukkaasti

Kodinkonehuolto Boki Oy on Mikkelin keskustassa ns. kivijalkaliikkeenä toimiva kodinkoneiden huoltoon erikoistunut yritys. Yrityksen perusti Serbiasta kotoisin oleva Bojan Stanojevic vuonna 2016. Stanojevic muutti Suomeen vuonna 2011 ja, kun oleskelulupa-asiat, suomen kielen kurssi sekä sähköasentajan tutkinto olivat kunnossa, hän päätti aloittaa oman yritystoiminnan.

– Olin ollut useaan otteeseen työharjoittelussa sähköasentajan tutkintoa suorittaessani mikkeliläisessä kodinkonehuoltoyrityksessä. Yritys kuitenkin lopetti toimintansa vuonna 2015. Totesin, että kysyntää kodinkoneiden huolloille Mikkelin seudulla on edelleen, joten perustin oman yrityksen.

Kodinkonehuolto Bokin toiminta onkin ollut alusta asti kannattavaa ja liikevaihto on kasvanut vuosittain. Yritys työllistää yrittäjän lisäksi yhden vakituisesti sekä tarjoaa harjoittelupaikkoja säännöllisesti.

Stanojeciv on halunnut kehittää yritystään ja on mm. lisäkouluttautunut vuonna 2019 kylmälaiteasentajan- ja ilmalämpöpumppuasentajan tutkintoihin, jotta voi laajentaa yrityksen palveluita.

– Yrityksen perusliiketoimintaa on kodinkoneiden huolto pääasiassa asiakkaan luona tai tarvittaessa omissa tiloissamme. Meillä on myös myymälä, josta on mahdollista ostaa varaosia, tarvikkeita ja uusia laitteita sekä hoitaa huoltotöiden tilauksia.

Stanojevic toteaa, että hyvälle tekijälle löytyy aina töitä. Ihmisillä on paljon kodinkoneita, jotka kaipaavat huoltoa. Yritystoiminnan alussa haasteita kuitenkin tuli asiakkaiden tavoittamisesta. Alussa oli paljon kuluja ja tehokas markkinointi olisi myös vaatinut ison budjetin. Vähitellen tietoisuus uudesta kodinkonehuoltoyrityksestä kuitenkin levisi. Stanojevicin ei ole enää tarvinnut juurikaan mainostaa, koska asiakkaita on riittänyt hyvin ja asiakkaat löytävät yrityksen netistä.

– Parasta yrittämisessä on vapaus päättää itse omista tekemisistään ja esimerkiksi siitä, miten paljon töitä tekee. Jokainen yrittäjä on luo itse oman yrityksensä maineen omalla tekemisellään.

Tulevaisuuteen Stanojevic suhtautuu positiivisesti ja hän tarkastelee koko ajan vallitsevaa markkinatilannetta. Tällä hetkellä Stanojevic ei uskalla palkata uutta työntekijää, vaikkakin välillä töitä on enemmän kuin kaksi henkilöä ehtii tekemään.

– On kuitenkin mahdollista, että parin vuoden päästä tilanne on toinen ja uuden henkilön palkkaaminen on silloin ajankohtaista.

Uusia yrittäjiä Stanojevic ohjeistaa tekemään hyvät suunnitelmat ennen yritystoiminnan aloittamista. Jos löytää itseään kiinnostavan alan, jolla ei ole paljon kilpailua ja jolla riittää asiakkaita, niin silloin Stanojevicin mukaan kannattaa edetä asiassa. Yrittäjyyttä pohtivien on hyödyllistä käydä Uusyrityskeskuksessa testauttamassa liikeideaansa.

– Itse kävin Mikkelin Seudun Uusyrityskeskuksessa yritysneuvojan luona silloin, kun pohdin yrityksen perustamista. Sain sieltä paljon hyödyllisiä neuvoja ja katsoimme yhdessä mm. liiketoimintasuunnitelmaa ja laskelmia. Suosittelen kääntymään asiantuntijan puoleen, jotta yritystoiminta lähtisi käyntiin parhaalla mahdollisella tavalla!

Vieraile Kodinkonehuolto Bokin nettisivuilla.

Teksti: Anna-Liisa Immonen