Alanvaihtaja osti pitopalveluyrityksen

Pia Komppa halusi vaihtelua palkkatyöhönsä ja päätyi ostamaan joulukuussa 2017 pitopalveluyrityksen, johon hän oli tehnyt päätyönsä ohessa keikkaa jo useamman vuoden ajan. Yritys ja ala olivat siis jo entuudestaan tuttuja Kompalle, vaikkakin toimiala palkkatyöstä vaihtui täysin. Komppa hyödynsi Uusyrityskeskuksen palveluita Pitopalvelu Pitoaitta Oy:tä perustettaessa, ja kävi tapaamassa yritysneuvojaa useampaan kertaan ennen liiketoimintakaupan syntymistä.

Kompan yritys, Pitopalvelu Pitoaitta Oy, on perinteinen pitopalveluyritys, joka järjestää ateriat ja tarjoiluhenkilökunnan erilaisiin tilaisuuksiin. Kompan mukaan suurin osa tilauksista on muistotilaisuuksia, mutta yritys järjestää myös syntymäpäiviä, häitä ja erilaisia yritysten tilaisuuksia.

– Asiakkaat ja tilaisuudet ovat lähikuntien alueella (Hirvensalmi, Mikkeli, Mäntyharju, Pertunmaa, Ristiina) ja yleensä asiakkaat löytävät meidät puskaradion kautta. Suositukset ovatkin tärkeitä pitopalvelualalla, ja sen takia panostamme hyvää palveluun ja laadukkaaseen ruokaan, Pia toteaa.

Haastavaa Kompalle yrittäjäuransa alussa olivat laskutukset ja tarjousten tekeminen. Yllätyksenä tuli myös se, että yrittäjällä ei ole varsinaisia vapaapäiviä vaan aina on vähintäänkin toimistohommia tehtävänä. Yrityksen talouden pyörittäminen on sen sijaan sujunut helposti alusta lähtien, koska Kompalla oli siltä puolelta jo entuudestaan kokemusta. Komppa hoitaa itse laskutuksen ja laskujen maksun sekä seuraa vähintäänkin kuukausitasolla yrityksenä taloutta. Muuten hänellä on talousasioissa tilitoimisto apunaan.

Osan raaka-aineista Komppa hankkii lähituottajilta ja hän mainitseekin, että lähiruoka on selkeä trendi tällä hetkellä ruoka-alalla.

– Yrittäjänä aloitettuani oli välillä hankala arvioida tilattavia määriä. Nykyään käytännön kokemuksen myötä myös tämä puoli on tullut hyvin tutuksi ja sujuu luontevasti osana muita töitä, Pia kertoo.

Yrityksensä toiminnan tärkeänä elementtinä Komppa mainitsee hyvät työntekijät.

– Haluan ehdottomasti pitää hyvää huolta työntekijöistäni. Yrityksessäni on paljon osa-aikaisia työntekijöitä ja on erittäin tärkeää, että pystyn luottamaan heihin täysin, Pia painottaa.

Markkinoinnissa Komppa käyttää jonkin verran perinteisiä lehtimainoksia, mutta hänellä on myös yrityksen nettisivut sekä Facebook käytössä.

– Olin talvella yritykseni kanssa häämessuilla ja se oli positiivinen kokemus. Aion osallistua messuille myös ensi vuonna, koska siellä sain hyvin näkyvyyttä, Pia kertoo.

Yhtenä yrittäjäuransa kohokohtana Komppa mainitsee 18.8.2018 päivän, joka oli iso ponnistus hänen yritykselleen. Päivä oli suosittu juhlapäivä, jolloin yrityksen koko kalusto ja työntekijät olivat käytössä ja töitä painettiin myöhään yöhön asti. Toisaalta se myös palkitsi ja jäi mieleen ainutlaatuisena kokemuksena.

Yrittäjyyttä pohtivia Komppa kehottaa uskomaan itseensä ja ideaansa. Hänen mielestään kannattaa ehdottomasti uskaltautua yrittäjyyteen, ja käydä juttelemassa suunnitelmistaan Uusyrityskeskuksen yritysneuvojen kanssa.

– Parasta yrittäjyydessä on ehdottomasti se, kun onnistuu ja saa itse päättää asioistaan. Haluan viedä yritystäni eteenpäin ja kehittää sen toimintaa!

Vieraile Pitopalvelu Pitoaitta Oy:n nettisivuilla.

Teksti: Anna-Liisa Immonen