Parasta yrittäjyydessä on vaihtelevuus ja monipuolisuus

Pihla Liukkosen yrittäjän ura alkoi vauhdikkaasti, kun tilaisuus siihen aukeni yllättäen syksyllä 2017. Liukkonen oli kyllä pohtinut yrittäjyyttä jo pidempään, mutta liiketoimintasuunnitelmansa hän kirjoitti nopeasti yhden viikonlopun aikana. Sen jälkeen hän kävi hakemassa sparrausta Uusyrityskeskuksesta, ja perusti saman tien yksityisille ja yrityksille valokuvauspalveluita tarjoavan yrityksensä, Kontrastian. Kiinnostus valokuvaamiseen oli kasvanut jo useamman vuoden aikana mm. medianomi-opintojen myötä, mutta varsinainen päätoimi siitä tuli, kun Liukkonen perusti oman yrityksensä ja valmistui samoihin aikoihin valokuvaajaksi.

Asiakkaat löysivät Liukkosen valokuvauspalvelut alussa puskaradion kautta. Liukkosella oli valmiina aiemman työhistorian kautta laajat verkostot, joiden kautta tuli yhteydenottoja. Myyntiin ei siis tarvinnut alussa tehdä suuria ponnistuksia vaan yritystoiminta lähti liikkeelle sujuvasti.

Yrittäjän alkutaivalta helpotti myös se, että Liukkosella oli jo valmiina paljon kuvauskalustoa. Vähitellen sitä on kuitenkin tullut hankkinut lisää.

– Viimeisimpänä hankinta on ollut suurkuvatulostin, jolla saa tuotettua korkealaatuisia Fine Art kuvatuotteita. Tarkoituksena on hyödyntää tulostinta esimerkiksi yksityisille henkilöille myytävien kuvatuotteiden kautta.

Uudella yrittäjällä oli myös haasteita, jotka liittyivät enimmäkseen asioiden organisointiin ja epävarmuuden sietoon. Nykyään Liukkonen kuitenkin osaa jo hahmottaa eri tehtäviin kuluvaa aikaa paremmin ja kalenterissa on sopivassa suhteessa töitä ja vapaa-aikaa.

– Epävarmuuteenkin olen tottunut ja luotan nykyään siihen, että uusia tilauksia tulee, kun hoidan työni laadukkaasti.

Tähänastisen uransa yhtenä kohokohtana Liukkonen pitää Mikkelin kaupungin brändikuvia.

– Olen ollut mukana monessa Mikkelin kaupungin projektissa, mutta näiden brändikuvien myötä ottamillani valokuvilla varustetut tuhannet postikortit levisivät ympäri Suomen.

Yrityksensä talouden hoidon Liukkonen on ulkoistanut kirjanpitäjälle, jonka kanssa Liukkosella on hyvät ja luottamukselliset välit. Liukkonen seuraa kuitenkin yrityksensä taloutta viikoittain sähköisen järjestelmän kautta, ja hän pitää tärkeänä yrittäjän omaa ymmärrystä esimerkiksi laskutuksesta.

Liukkonen muistuttaa verkostojen ja markkinoinnin tärkeydestä.

– Yritän olla näkyvillä erilaisissa yrittäjien tilaisuuksissa ja luoda siellä uusia kontakteja. Verkostojen lisäksi kannattaa panostaa myös markkinointiin.

Liukkonen on nyt hankkinut uuden yritysilmeen ja nettisivut ulkopuolelta, mutta some-markkinoinnin hän hoitaa itse. Valokuvausalalla myös näyttelyt toimivat hyvänä markkinointikeinona.

Liukkosen mielestä jo se, että joku harkitsee yrittäjyyttä, on vahva merkki yrittäjyyteen ryhtymisestä. Uusyrityskeskuksen palveluiden avulla omaa yritysideaansa voi kirkastaa ja saada uskallusta yrityksen perustamiseen. Yrittäjyyttä hän suosittelee sellaisille ihmisille, joilla on hyvä ajanhallinta ja halu tehdä töitä itsenäisesti.

– Vapaus päättää omista tekemisistään on parasta. Voin itse suunnitella ajankäyttöni ja tehdä omannäköisiä töitä. Onnistumisten kautta itseluottamus kasvaa, tulee luottoa omaan tekemiseen ja yrittäjyyteen.

Pääosa Liukkosen töistä on Mikkelin seudulla, ja perheen kannalta se on tällä hetkellä paras tilanne. Liukkonen kertookin elävänsä ammatillista unelmaansa. Tulevaisuuden haaveita kuitenkin on:

– Olisihan se hienoa, että oma nimi olisi joskus vielä kuuluisien suomalaisten valokuvaajien listalla!

Tästä Kontrastian nettisivuille!

Teksti: Anna-Liisa Immonen