Lisan Otuspaja – Rohkeasti omannäköistä yritystoimintaa

Kuvataiteilija Lisa Poutiainen aloitti yrittäjänä syksyllä 2018, kun idea Lisan Otuspajaan oli syntynyt cosplay -harrastuksen pohjalta. Lisa kävi Uusyrityskeskuksessa keskustelemassa yritysideastaan, ja koki yritysneuvojan avun erittäin tärkeänä toiminimen perustamisessa. Uusyrityskeskuksen yritysneuvojan kanssa pohdittiin mm. myyntikanavia ja hinnoittelua. Poutiaisen perustama Lisan Otuspaja valmistaa tilaustöinä fursuit-maskottiasuja, pörröisiä asusteita, taivuteltavia koristenukkeja sekä käsinukkeja. Otukset sopivat niin yksityiseen käyttöön kuin yrityksille tai esityksiin.

– Saan yhteydenottoja alan harrastajilta pääasiassa sähköpostilla ja valmistan tuotteet heidän tarpeisiinsa. Asiakkaani ovat yleensä nuoria, alle 30 vuotiaita suomalaisia, Lisa Poutiainen kertoo.

Markkinoinnissa Poutiainen käyttää paljon sosiaalista mediaa ja hänen nettisivuiltaan löytyy näytteitä valmistetuista tuotteista. Poutiainen kiertää myös alan tapahtumissa, joissa hän tapaa suoraan potentiaalisia asiakkaita. Verkkokauppaa Lisan Otuspajalla ei ole, koska tuotteet ovat yksilöllisiä ja aina tilauksesta valmistettuja.

Poutiainen työskentelee tällä hetkellä omassa kodissaan, jossa hänellä on työtila asujen valmistusta varten. Pääosan tarvikkeistaan hän tilaa Yhdysvalloista, josta saa laadukasta materiaalia. Laadukkuus onkin yksi Poutiaisen tuotteiden tärkeimmistä kriteereistä ja se näkyy myös tuotteiden hinnoissa. Toisaalta asiakkaita on riittänyt ja kysyntää on enemmän kuin Poutiainen ehtii tällä hetkellä tuotteitaan valmistamaan.

– Haluan tehdä laadukasta käsityötä ja panostan tuotteissani myös kestävyyteen ja monikäyttöisyyteen, Lisa toteaa.

Lisan Otuspajan toiminta on lähtenyt hyvin käyntiin ensimmäisen puolen vuoden aikana, ja vähitellen Poutiainen pystyy elättämään itsensä yritystoiminnallaan. Tavoitteena on kasvattaa tuotantoa ja palkata mahdollisesti apulainen perustyöhön kuten esimerkiksi erilaisten osien leikkaamiseen. On myös mahdollista, että tuotteita lähtee tulevaisuudessa ulkomaille, koska jo nyt sieltä on tullut Poutiaiselle kyselyitä.

Poutiainen on viihtynyt hyvin yrittäjänä ja kertoo yrittäjyyden parhaista puolista näin:

– Parasta tässä on se, kun saa tehdä rakastamaansa työtä itsenäisesti ja voin samalla toteuttaa omaa taiteellista puoltani!

Tästä Lisan Otuspajan kotisivuille!

Teksti: Anna-Liisa Immonen