Omistajanvaihdoksen kautta jatkuvuutta yritystoiminnalle

Kirjanpito- ja tieisännöintiyritystä yksin 18 vuotta pyörittänyt Mervi Laitinen totesi noin vuosi sitten, että rahkeet eivät enää riitä toimia yksin. Kysyntää oli asiakkailta enemmän, kuin mitä yksi ihminen pystyi tekemään. Laitiselle heräsi ajatus etsiä yhtiökumppani, jonka kanssa työmäärää voisi jakaa ja yritystä kasvattaa. Näin omistajanvaihdoksen ajatustyö ja suunnitelmat oli laitettu käyntiin ja vähitellen lähtivät rullaamaan myös käytännön toimet.

– Löysin Anita Albrechtin yhteisten tuttavien kautta ja tiesin heti, että hänestä tulisi hyvä yhtiökumppani. Halusin turvata yritykseni jatkuvuuden ottamalla mukaan nuoren ihmisen.

Laitinen on valmistunut vuonna 2003 ensimmäisten joukossa Suomen tieyhdistyksen kouluttamaksi TIKO-tieisännöitsijäksi. Hän on itse luonut tieisännöinnille tarpeen ja kysynnän Kangasniemen ympäristössä. Laitiselle on tärkeää, että yritys voi jatkaa toimintaansa myös sitten, kun hän jossain vaiheessa siirtyy eläkkeelle. Siihen on kuitenkin vielä aikaa, mutta Laitiselle oli tärkeää valmistautua tulevaan jo hyvissä ajoin.

– Olin onnekas, kun löysin uuden ja hyvän yhtiökumppanin niin nopeasti. Tiedän, että kaikilla se ei tapahdu näin lyhyessä ajassa. Kannattaa kuitenkin aloittaa yritystoiminnan jatkajan tai yhtiökumppanin etsiminen ajoissa, sillä elämästä ei koskaan tiedä, mitä tapahtuu.

Usein yrityskaupoissa käytetään ulkopuolista asiantuntija-apua etenkin arvonmäärityksessä ja rahoituksen eri vaihtoehtojen punnitsemisessa. Yrityksen arvo riippuu monesta tekijästä ja se ei aina ole yksiselitteinen.

– Vaikka yrityksen numerot ja yrityskauppaan liittyvät asiat olivat tuttuja Anitalle ja minulle tilitoimistoalan kautta, niin halusimme silti käyttää yrityskaupassa apuna asiantuntijoita. Ensin kävimme keskustelemassa asiasta Mikkelin Seudun Uusyrityskeskuksessa Anna-Liisa Immosen kanssa ja saimme apuja MikseiMikkelin Mari Meriläiseltä. Lisäksi vielä käytimme apuna Ari-Pekka Poikosta APP Audit Oy:sta.

Laitinen kannustaa muita omistajanvaihdoksia harkitsevia yrittäjiä aloittamaan suunnittelun ajoissa. Aikaa kannattaa varata reilusti käytännön asioiden hoitamiseen. Asioista voi ottaa selvää Laitisen mukaan jo ennen kuin omistajanvaihdos on ajankohtainen. Tällöin asiat jäävät hautumaan ja niitä voi kypsytellä rauhassa. Laitiselle itselleen oli tärkeää ottaa uusi ihminen rinnalleen kasvamaan yrityksen toimintaan. Kokeneilla yrittäjillä on paljon tietoa, joka on hyvä siirtää ajoissa jatkajille.

– Olen saanut uutta puhtia yrityksen pyörittämiseen Anitan kautta. Voimme yhdessä keskustella yrityksen asioista ja kehittää yhteisiä työtapoja ja yritystä. Uusi ihminen näkee asiat aina uudessa valossa.

Omistajanvaihdos on vaiheittain etenevä muutosprosessi. Näin oli myös Laitisella. Ensin piti tehdä taustaselvityksiä ja laskelmia. Tämän jälkeen Laitinen teki yhtiömuodon muutoksen toiminimestä osakeyhtiöksi. Kun osakeyhtiö oli ollut jonkin aikaa Laitisen omistuksessa, niin Anita Albrect osti siitä sovitusti osan. Laitisella ja Alberchtilla onkin ollut paljon pohdittavaa, kun yritys on laajentunut yhden henkilön yrityksestä kahden henkilön yritykseksi. Onneksi he ovat kuitenkin voineet miettiä asioita yhdessä.

– Huolella suunniteltu ja hyvissä ajoin aloitettu työ jatkajan löytämiseksi mahdollistaa oman yritystoiminnan jatkuvuuden myös tulevaisuudessa.

Omistajanvaihdosneuvontaa Mikkelin seudulla tarjoaa Mikkelin kehitysyhtiö Miksei, jonka Enter To Business -hanke edistää jatkajien löytämistä opastamalla yrittäjäksi aikovia toimivan yrityksen ostamiseen vaihtoehtona kokonaan uuden yrityksen perustamiselle. Etelä-Savossa, kuten muuallakin Suomessa, on kasvava joukko jatkajaa vailla olevia yrittäjiä.

Vieraile TieALVia Oy:n nettivisuilla.

Teksti: Anna-Liisa Immonen