Pirkko Puranen ryhtyi yrittäjäksi eläköitymisensä jälkeen – ”Tuntuu hullulta, ettei hankkimaansa osaamista enää tarvitsisikaan”
Puranen ehti tehdä pitkän uran erilaisissa terveysalan tutkimuslaitoksissa. Puolipäiväinen yrittäjyys tarjoaa mahdollisuuden hyödyntää palkkatyössä hankittua osaamista ja kiinnostavaa sisältöä arkeen.

Sveitsi, Saksa, Norja ja Ranska. Näihin maihin yrittäjä Pirkko Puranen matkusti pelkästään syksyn 2021 aikana, kun koko maailma oli sekaisin koronapandemiasta.
Kaikki Purasen reissut olivat työmatkoja, sillä hänen yrityksensä asiakkaat sijaitsevat suurimmaksi osaksi ulkomailla. Puranen tarjoaa toiminimellään konsultointi- ja auditointipalveluita muun muassa yrityksille ja tutkimusryhmille, jotka toimivat laboratorioissa.
Puranen perusti toiminimensä puolitoista vuotta sitten, jolloin hän eläköityi virastaan Fimean lääketehdastarkastajana. Biologiksi kouluttautunut Puranen ehti työskennellä urallaan myös muun muassa työterveyslaitoksella, FINASilla sekä entisessä sosiaali- ja terveydenhuollon tuotevalvontakeskuksessa.
Ajatus yrittäjäksi ryhtymisestä heräsi jo silloin, kun Puranen työskenteli yhä Fimealle, minkä vuoksi hän jäi eläkkeelle jo hieman suositeltua aiemmin. Yrityksen tarjoamat palvelut vastaavatkin pitkälti hänen aiempaa työnkuvaansa lääketehdastarkastajana.
– Jo silloin heräsi ajatus, että tätä voisi tehdä myös yksityisesti. Byrokratiaa on paljon vähemmän kuin valtiolla työskennellessä, joten voi tehdä enemmän sitä varsinaista työtä. Toisaalta matkojen järjestäminen itse on ollut tosi työllistävää, Puranen pohtii.
Kansainvälinen puskaradio hoitaa markkinoinnin
Tyypillisesti Puraselta tilataan yhden tai kahden päivän auditointi. Se tarkoittaa yrittäjälle ennakkomateriaaliin perehtymistä kotoa käsin, intensiivisiä auditointipäiviä paikan päällä sekä raportin kirjoittamista noin kolmessa päivässä. Korona-aikana osa auditoinneista on toteutettu myös etänä.
Purasen ei tarvitse juuri markkinoida palveluitaan, sillä sana taitavista auditoijista leviää nopeasti tiedeyhteisössä ja alan yritysten keskuudessa. Voisi siis sanoa, että apuna on kansainvälinen puskaradio sekä tietenkin työkaverit edellisestä työpaikasta.
– Luulen löytäneeni hyvän markkinaraon, sillä tällaisia kokeneita henkilöitä, jotka voivat ottaa näitä keikkoja näin vapaasti on aika vähän. Tämän tyyppinen työ ei ehkä sopisi kokopäiväiseksi työksi. Tilauksia tulee välillä paljon ja välillä ei, ja siihen ei oikein voi vaikuttaa.
Eläköityä voi vähitellen
Yksinyrittäjänä toimiminen ei tarkoita, että kaikesta pitäisi selvitä oikein. Mikkelin Uusyrityskeskus on tukenut Purasta alkuun pääsemisessä sekä verotuskysymyksissä.
– Sain alussa täydellisen tuen siihen, miten yritys perustetaan. Viime vuoden vaihteessa sain apua verotusasioihin, ja varmaan tarvitsen sitä tänäkin vuonna.
Puranen toivoo, että koronan hellittäessä uusyrityskeskus voisi järjestää entiseen tapaan yhteisiä koulutus- ja verkostoitumistilaisuuksia yrittäjille. Kaikenlaisten seminaarien jäätyä tauolle Puranen on nimittäin kaivannut saman alan ihmisten tapaamista. Etäajan verkostoitumisessa käteväksi on osoittautunut LinkedIn-palvelu.
Puranen tahtoo kannustaa eläkeläisiä kokeilemaan yrittäjyyttä. Häntä itseään motivoi oman ammattitaidon hyödyntäminen sekä mielenkiintoinen tekeminen.
– Tuntuu vähän hullulta, että ensin tekee töitä 40 vuotta ja sitten sitä hankkimaansa osaamista ei enää tarvitsisikaan. Kun siltä tuntuu, voi eläköityä asteittain vähentämällä asiakkaiden määrää vähitellen.
Kuvat ja teksti: Lotta Tuominen